Strategisk samarbeid om forskningsfinansiering

Flere av Norges fremste vaksineforskere deltok på møtet som Oslo Science City og Universitetet i Oslo arrangerte med vaksinealliansen CEPI om finansiering av vaksineforskning.

Både Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus har vaksineforskningsmiljøer på høyt internasjonalt nivå. Flere av disse forskerne deltok aktivt da universitetet og innovasjonsdistriktet Oslo Science City inviterte til møte om hvordan flere norske forskningskonsortier kan få finansiert forskningsprosjekter av vaksinealliansen CEPI. Fra CEPI innledet Technology Office Lead Stig Tollefsen og Daniel Fullen, som er Senior Manager Office of Technology, om finansieringsmuligheter og om hva som kreves for å videreutvikle lovende forskningsfunn til godkjente vaksiner.

CEPI er et globalt initiativ som finansierer og koordinerer forskning og utvikling av vaksiner mot virus som kan skape nye epidemier og pandemier, med særlig vekt på vaksiner som det ikke finnes noe kommersielt insentiv til å utvikle. Alliansen spilte blant annet en viktig rolle under COVID-19-pandemien ved å samarbeide med forskningsgrupper og farmasøytiske selskaper om vaksineutvikling.

Viktig å handle raskt
Stig Tollefsen fra CEPI mener pandemien viste viktigheten av å handle raskt og samarbeide globalt. Den første Covid-vaksinen ble godkjent kun 326 dager etter at gensekvensen fra viruset ble publisert.

– Vi spør oss nå om det er mulig å gjøre dette enda raskere, kanskje ned mot 100 dager fra man har sekvensert viruset, sier Tollefsen, som forteller at CEPI leter etter nye teknologier og vaksineplattformer som kan støtte en slik utvikling. De ønsket derfor å møte fagmiljøene i Oslo Science City for å fortelle hvordan alliansen kan bidra med penger til utvikling av gode ideer og hjelpe med å ta de beste ideene fra laboratoriet og til et kommersielt tilgjengelig produkt.

– Det er en krevende prosess å få en vaksine gjennom hele godkjenningsprosessen, derfor snakket vi også om hva som trengs for å gå hele veien fra basalforsking til et ferdig produkt, sier Tollefsen.

Må ta forskningen i bruk
Prodekan for forskning og innovasjon ved Det medisinske fakultet, Jan Bjålie, forteller at både fakultetet og universitetet som helhet har som mål å finne nye eksterne kilder til forskningsfinansiering.

– Immunologi og vaksineutvikling er viktige fagfelt for oss, og vi vil gjerne øke omfanget av bevilgninger fra CEPI for å kunne drive enda mer forskning og innovasjon på disse områdene. Vi setter stor pris på at CEPI-medarbeiderne følger opp våre fagmiljøer på en så god måte, så vi kan utvikle enda flere prosjekter som de ønsker å finansiere, sier Bjålie.

Oslo Science Citys administrerende direktør Christine Wergeland Sørbye sier at innovasjonsdistriktet er bygget for å være en plattform for denne typen brede samarbeid om kunnskaps- og næringsutvikling.

– Vi har forskningsmiljøer på internasjonalt toppnivå i Oslo, men vi må bli enda bedre til å ta forskningen i bruk til å utvikle nye produkter og tjenester. Jeg gleder meg til å se hvordan et styrket samarbeid med CEPI kan bidra til dette, sier Wergeland Sørbye.