– Oslo Science City samler hele verdikjeden for helsenæring, fra fremragende grunnforskning til kommersialisering. Vi gleder oss til å spille en aktiv rolle i denne satsingen, sier administrerende direktør Christine Wergeland Sørbye.
I juni ble helsenæring utpekt som en prioritert nasjonal eksportfremme-satsing under eksportreformen «Hele Norge eksporterer». Målet er økt verdiskaping og flere kunnskapsarbeidsplasser som kan bidra til å nå målet om å øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030.
I dag la næringsminister Jan Christian Vestre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol frem regjeringens planer for satsingen på helsenæring. Fremleggelsen i Forskningsparken fant sted kun få dager før Norges viktigste møteplass for helse og livsvitenskap: Oslo Science City Arena-konferansen Norway Life Science 2024.
Oslo Science Citys administrerende direktør Christine Wergeland Sørbye mener regjeringens planer lover godt:
– Jeg er veldig glad for å se at regjeringen legger opp til et omfattende løft for helsenæringen, med bredt samarbeid mellom offentlige og private aktører. Oslo Science City samler hele verdikjeden for helsenæring, fra fremragende grunnforskning til kommersialisering. Vi gleder oss til å spille en aktiv rolle i denne satsingen, sier hun.
Milliardpotensial
Den norske helsenæringen omsatte for 65 milliarder kroner i 2021, og rundt 22 milliarder av dette var eksportinntekter. En analyse fra Boston Consulting Group som ble lagt frem på fjorårets Norway Life Science-konferanse anslo at det i løpet av en tiårsperiode er et potensial for å tredoble eksporten fra denne næringen.
– Flere analyser har vist at Norge hevder seg internasjonalt innen helseforskning, men at vi i mindre grad enn andre land klarer å kommersialisere forskningen ved å videreutvikle den til nye produkter og tjenester. Her ligger det store muligheter i bedre utnyttelse av all den forskningsbaserte kunnskapen som produseres, mener Wergeland Sørbye.
Viserektor for forskning og innovasjon ved Universitetet i Oslo, Per Morten Sandset, understreker at universitetet ønsker å spille en pådriverrolle i dette arbeidet:
– Vi skal være et utadvendt universitet i tett kontakt med samfunnet rundt oss, og kunnskapen vi produserer er en viktig del av grunnlaget for fremtidens verdiskaping i Norge. Gjennom initiativer som Oslo Science City jobber vi aktivt for å sørge for at enda mer av den fremragende forskningen vår tas i bruk for å utvikle nye produkter og tjenester, sier Sandset.
Plattform for offentlig-privat samarbeid
Ett av områdene hvor Oslo Science City er særlig godt posisjonert for å bidra til å bygge helsenæringen er offentlig-privat samarbeid og planene om økt bruk av innovasjonspartnerskap mellom den offentlige helsetjenesten og private selskaper. Norges ledende miljø for helsebaserte oppstartsselskaper holder til i innovasjonsdistriktet, blant annet tilknyttet inkubatorene i Forskningsparken og Oslo Cancer Cluster. Med Oslo kommune, Oslo universitetssykehus og Helse Sørøst som medlemmer, er også både primær- og spesialisthelsetjenesten solid representert.
– Oslo Science City er opprettet for å være en plattform som skaper merverdi gjennom nettopp denne typen samarbeid mellom offentlige og private aktører, og mellom forskere og kunnskapsbasert næringsliv. Vi skal legge til rette for innovasjonspartnerskap som kobler reelle behov i helsetjenesten med innovasjonskraften blant oppstartsbedrifter og etablerte selskaper. Slik kan man utvikle løsninger som både skaper nye verdier og kommer pasientene til gode, understreker Wergeland Sørbye.
Klar til å satse
Et annet viktig tema i eksportstrategien for helsenæring er vertskapsattraktivitet, som handler om å gjøre Norge attraktivt for internasjonale arbeidstakere, selskaper og investorer. Næringssjef i Oslo kommune, Øyvind Såtvedt, forteller at både kommunen og Oslo Science City jobber aktivt med vertskapsattraktivitet for å styrke helsenæringen i byen.
– Vi har satt ambisiøse mål for kunnskapshovedstaden Oslo, og en satsing på helsenæring er en viktig del av dette. Oslo er en fantastisk by å bo og jobbe i, og vi skal utnytte disse fordelene til å få enda flere selskaper til å etablere seg her og enda flere høykompetente arbeidere til å flytte hit, sier Såtvedt.
Administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Leif Rune Skymoen, understreker at både norske og internasjonale selskaper står klare til å være med på å gjøre den norske satsingen på helsenæring til en suksess:
– Vi har veldig mange av forutsetningene på plass her, inkludert sterke forskningsmiljøer, mange gründerbedrifter og bedrifter som allerede har høye eksportinntekter. Vi ser at store internasjonale selskaper satser i Norge. Nå må vi sikre ytterlig produksjonskapasitet slik at utviklingen av helseindustrien virkelig kan sette fart, sier Skymoen.