Sammen om nye energiløsninger

Oslo Science City Arena-konferansen om fremtidens energisystemer samlet forskere, næringsliv, politikere og offentlig sektor for å diskutere energiløsningene som Norge og Europa trenger.


Bare noen dager før konferansen «The Future of Energy is Green and Digital» gikk LO og NHO sammen ut med en advarsel: Søknadene om økt kraftforbruk i Norge viser en kommende kraftetterspørsel som er dobbelt så stor som dagens produksjon. Uken frem mot konferansen var preget av rekordkulde og økende kraftpriser på Østlandet – enda en påminner om utfordringene med å sikre nok rimelig og bærekraftig kraft til både bedrifter og forbrukere.

Vebjørn Bakken, som leder Universitetet i Oslos tverrfaglige satsing UiO:Energi og miljø, mener disse eksemplene tydelig viser at vi ikke på noen måte er ferdige med å utvikle fremtidens kraftsystem – verken i Norge eller andre steder i verden – dersom vi skal klare å nå klimamålene samtidig som vi sikrer en robust kraftforsyning.

– Den grønne og digitale omstillingen er kompleks, og handler også om folk og samfunn, ikke bare teknologi. Konferanser som denne er viktige for å samle sentrale aktører fra forskning, næringsliv, politikk og myndigheter til kunnskapsdeling og diskusjon, sier Bakken.

Universitetet i Oslo og Oslo Science City var arrangører for konferansen, i samarbeid med ledende miljøer fra SINTEF, Norges Geotekniske Institutt (NGI), Institutt for energiteknikk (IFE) og Oslo kommune.

Oslo skal gå foran
Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg åpnet konferansen. Han løftet blant annet frem hvordan Oslo bygger brede samarbeid om klimaomstillingstiltak, med arbeidet for å bygge et karbonfangstanlegg på forbrenningsanlegget for avfall på Klemetsrud som ett eksempel.

– Oslo skal gå foran internasjonalt som en by for grønn næringsutvikling. Her er samarbeidet med de sterke kunnskapsmiljøene i Oslo Science City en viktig ressurs, sier Lae Solberg.

Lae Solberg ble etterfulgt av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Statsråden fremhevet at Norge har en rik historie som energinasjon som vi kan lære av når vi skal bygge fremtidens energisystem samtidig som vi bevarer naturressursene våre.

– Kunnskap er nøkkelen til å lykkes, understreket Bjelland Eriksen.

Fire sentrale utfordringer
Den første konferansedagen var organisert rundt fire sentrale utfordringer:

  • Oppskalering av fornybar energi
  • Håndtering av en mer væravhengig og variabel kraftproduksjon
  • Bygging av mer komplekse kraftnett
  • Behovet for å utvikle et energisystem i takt med samfunnets og befolkningens behov

Disse utfordringene ble belyst og diskutert av både forskere, politikere og ledere fra privat og offentlig sektor. Anne Maria Eikeset fra det norske Oljefondet (NBIM) gav sammen med Liviu Știrbăț fra Europakommisjonen, Colin McKerracher fra BloombergNEF og Adel El Gammal fra European Energy Research Alliance publikum et internasjonalt perspektiv på den store omstillingen som skjer i energimarkedene. I tillegg pitchet flere oppstartsselskaper og forskere sine konkrete løsninger for mer effektiv produksjon, transport og lagring av grønn energi.

– Den grønne og digitale omstillingen krever forskning og innovasjon på tvers av fagfelt, sektorer og landegrenser. Dette er både vår tids store samfunnsutfordring og en av de største mulighetene for kunnskapsbasert næringsutvikling. Jeg er veldig glad for at denne konferansen samlet et så bredt utvalg av aktører med en så stor vilje til å utvikle ny kunnskap og sørge for at den blir tatt i bruk, sier Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i Oslo Science City.

Byenes rolle og ukrainsk gjenoppbygging
Dag 2 av konferansen åpnet med en diskusjon av byenes sentrale rolle i å utvikle og ta i bruk grønne og digitale energiløsninger, med innlegg fra Oslo, Turku og Utrecht. Oslo klimadirektør Heidi Sørensen fremhevet tre sentrale tiltak for å nå klimamålene til hovedstaden: Energieffektivisering, økt energiproduksjon og energifleksibilitet.

– Oslo har et veldig ambisiøst klimamål. Havn, veitransport og bygg- og anleggsvirksomhet skal elektrifiseres, og dette krever elektrisk kraft. For at byens innbyggere og næringsliv skal ha tilgang på nok elektrisk kraft til å klare omstillingen, er det viktig å energieffektivisere og utnytte eksisterende nettkapasitet bedre. Her spiller digitalisering en avgjørende rolle, sier Sørensen.

Deretter ble blikket vendt mot mulighetene og utfordringene ved å gjenoppbygge Ukrainas kraftsystem med grønne og digitale løsninger etter krigen. Her presenterte blant annet Arne Mjøs, toppsjef i it-selskapet Itera og styremedlem i Norsk-ukrainsk handelskammer, sine tanker om hvordan Norge kan og bør bidra.

– Til sammen viste disse to dagene at det grønne og et digitale er uløselig knyttet sammen i fremtidens kraftløsninger. Denne konferansen skal bli en årlig begivenhet som er del av et langsiktig strategisk samarbeid om energiomstillingen i Norge og verden, sier Vebjørn Bakken.