Daniel Svendsen var lei av at søpla fløt i byen. Sensor-løsningen han og Effisense kom opp med ble belønnet med seier under The Sensor Decade.
– Å vinne har gitt oss et veldig løft til å jobbe videre med dette.
Daniel Svendsen og studentselskapet Effisense har nettopp stukket av med seieren i The Student Challenge, innovasjonskonkurransen som ble avholdt under sensorkonferansen The Sensor Decade. UiO satser på studentinnovasjon og lanserte konkurransen allerede 1. mars for å skape engasjement hos studentene. Responsen kom fra hele landet, og det var en rekke lag som deltok.
Studentene hadde tre måneder på seg til å klekke ut en god idé, designe, bygge og teste en smart sensorløsning knyttet til en utfordring i samfunnet. Alle de spennende løsningene ble endelig vist frem og presentert for flere hundre deltakere under konferansen på UiO 1. juni.
Studentene hadde tre måneder på seg til å klekke ut en god idé, designe, bygge og teste en smart sensorløsning knyttet til en utfordring i samfunnet. Alle de spennende løsningene ble endelig vist frem og presentert for flere hundre deltakere under konferansen på UiO 1. juni.
– Å få med neste generasjon av sensortalenter på laget har vært svært viktig for oss, sier Christine Wergeland Sørbye, direktør for Oslo Science City.
– At det faglige nivået og engasjementet i konkurransen var så høyt lover svært godt for fremtiden.
– Målet vårt var å trekke studentene nærmere inntil de tekniske miljøene, samt å inspirere studentgrupper til å bli gründere og starte nye selskaper, sier Kristian Hesthaug, leder for hardware, IoT og robotikk hos StartupLab.
– Norge veldig gode på sensorteknologi, og vi har utvilsomt en stor framtid innen det. Vi var veldig imponert over nivået på deltagerne, og ikke minst presentasjonene, videoene, pitchene og prototypene de hadde laget. Dette er nok en gjeng vi vil se mer til fremover.
I en konkurranse hvor prosjektene tok for seg alt fra eldreomsorg til landbruk var det den smarte sensorløsningen til Effisense som fenget mest.
– Ideen er ikke ny, men gjennomføringen er veldig bra som gjør at vi har tro på dem, sier Hesthaug.
– De er et veldig bra team, og det er noe vi er veldig opptatt av. Har du et bra team kan du lage nesten hva du vil.
The Sensor Decade var det første arrangementet fra Oslo Science City Arena, et nytt konsept som skal skape gode møteplasser på tvers av forskning og industri. Som Elektronikknytt skriver, fikk konferansen en rakettstart.
3D-bilde av søppelbøtta
Svendsen dannet Effisense med seks medstudenter og begynte å se på måter de kunne overvåke fyllingen av søppelbøtter på universitetsområdet. De landet snart på en sensor på størrelse med en fyrstikkeske som bruker en laser til å måle avstand til søpla og bygge et 3D-bilde av søppelbøtta.
– En av fordelene med sensoren er at den kan ettermonteres, så du trenger ikke bytte søppelbøtte, sier Eskil Pedersen i Effisense.
I et prøveprosjekt med Trondheim kommune er sensorene nå festet til søppelbøtter rundt omkring i byen og sender data til driftsavdelingen som har ansvaret for de offentlige søppelbøttene i byens parker.
– De har vært veldig fornøyd med dataene vi har kunnet gi dem, sier Svendsen.
– Det har gjort at de kan planlegge dagen sin og slippe å kjøre ut til containere som er tomme. Dette er også bra for miljøet.
Ifølge Pedersen blir den smarte søppeltømmingen også en god måte for kommunen å spare ressurser.
Givende konferanse
Under konferansen stilte studentbedriftene ut prosjektene sine. Effisense viste frem en søppelbøtte hvor konferansedeltagerne kunne kaste søppel og se fyllingsgraden måles.
Svendsen og Pedersen fra vinnerlaget fikk møte noen av landets fremste på sensorteknologi, og representanter fra både Telenor, Tomra og Innovasjon Norge var innom og ga sitt bifall til prosjektet.
– Det var veldig givende å ta folk i hånda, hilse ordentlig og utveksle tanker, sier Pedersen.
– De sparret med oss og ga tips om ting vi kan sjekke ut og kontakter vi kan nå ut til senere.
Fremover venter ett år hos StartupLab, inkludert to faste sitteplasser, og ti rådgivningstimer fra Sintef på Effisense, noe Svendsen ser frem til.
– Det vil bety mye for oss å ha et fast møtepunkt, men også det å komme i kontakt med startupnettverket og bli kjent med investorer og partnere rundt omkring.
Les mer om studentkonkurransen hos Elektronikknett.