I september deltok Oslo Science City på konferansen "Navigating the Future of Innovation Districts" som ble arrangert av Stockholm Science City. Konferansen fant sted i Hagastaden nord i Stockholm og samlet aktører fra akademia, næringsliv og offentlige myndigheter fra hele verden.
Publisert: 5. november 2024
Navigating the Future of Innovation Districts
Sammen med nesten 180 nøkkelaktører fra innovasjonsdistrikter over hele Europa og USA deltok Oslo Science City nylig på konferansen "Navigating the Future of Innovation Districts» i Stockholm. Konferansen, som var arrangert av Stockholm Science City, var spekket med faglige innlegg og diskusjoner om innovasjonsdistrikters betydning fra og med nøkkelpersoner innen akademia, næringsliv og offentlige myndigheter.
Administrerende direktør i Oslo Science City, Christine Wergeland Sørbye, deltok i et sterkt og kompetent panel under temaet «The Value of Place». Under bolken «What makes an innovation district tick?» delte Wergeland Sørbye analyser og erfaringer fra Oslo Science City. Wergeland Sørbye understreket her betydningen av nærhet mellom kunnskapsinstitusjonene, gode møteplasser og nødvendigheten av å legge til rette for kunnskapsbasert næringsliv tett på de sterke kunnskapsmiljøene. Hun understreket også hvor viktig det er å utvikle attraktive byfunksjoner, og skape levende nabolag.
Om Hagastaden
Konferansen var lagt til Hagastaden i Stockholm. Hagastaden er et ambisiøst innovasjonsdistrikt med et uttalt mål om å bli en av Europas ledende klynger for livsvitenskap og medisin. Flere enn 150 selskaper innen dette segmentet har nå lokalisert seg her. Med en strategisk plassering som knytter sammen Stockholm og Solna, skal Hagastaden ikke bare være et sted for bolig og arbeidsplasser, men også et kraftsenter for forskning, innovasjon og samhandling. Ambisjonen er å etablere en arena der forskningsmiljøer, bedrifter, akademia og helsevesenet kan samarbeide tett for å drive frem banebrytende løsninger innen helse og medisin. Området skal fungere som en katalysator for vekst og kunnskapsutveksling, med det langsiktige målet om å bidra til global helseutvikling og samtidig styrke Stockholm som en attraktiv destinasjon for verdensledende forskning og næringsliv.
Et sentralt element i utvikling av Hagastaden er Forskaren, et bygg som eies av Wallenbergkontrollerte Vectura Eiendom. Forskaren skal være en dynamisk møteplass for aktører innenfor forskning, teknologi og næringsliv. Bygget er designet for å være et "vitenskapshus" der ulike leietakere fra akademia, helsevesen og biotech-næringer kan samhandle i et fleksibelt og moderne miljø. Dette inkluderer blant annet laboratorier, kontorer og møtefasiliteter, som alle skal støtte opp under målsetningen om å fremme innovasjon og samarbeid. Med Vectura som eier er det utviklet et gjennomtenkt konsept, der det er lagt vekt på å bygge en bærekraftig og fremtidsrettet infrastruktur som tilrettelegger for kunnskapsdeling og nettverksbygging.
Ankerinstitusjoner i Hagastaden
Blant ankerinstitusjonene i Hagastaden finner vi Karolinska Institutet, et av verdens mest anerkjente medisinske universiteter, samt Karolinska Universitetssjukhuset, som er en viktig kilde til både klinisk erfaring og medisinsk innovasjon. Disse institusjonene spiller en avgjørende rolle som forskningsbaser og kliniske partnere for utviklingen i området. I tillegg er både KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) og Stockholms universitet tett koblet på gjennom samarbeid og forskningsprosjekter, noe som bidrar til å styrke Hagastaden som et tverrfaglig sentrum for innovasjon.
Gjennom disse sterke partnerskapene og en målrettet satsning på fasiliteter som Forskaren, har Hagastaden som mål å skape et unikt økosystem der forskning, utdanning og næringsliv møtes for å utvikle fremtidens løsninger innen helse og biovitenskap.
Å være lokalisert i Hagastaden gjør at aktørene kan dra nytte av et sterkt nettverk av medisinske og teknologiske bedrifter og institusjoner. Det gir også tilgang til en pool av talenter og muligheter for samarbeid som kan drive innovasjon fremover. For de som er ansatt der, betyr dette et inspirerende arbeidsmiljø med nærhet til både sentrum og naturskjønne områder.
Private midler finansierer forskning i Hagastaden
Forskning og innovasjon krever som kjent tilgang til finansiering. I Sverige finansieres mye forskning over statsbudsjettet, men store summer kommer også fra private eiermiljøer. Wallenberg-systemet, gjennom sine stiftelser, investerer betydelige beløp i svensk forskning og innovasjon. De siste årene har investeringene vært på rundt 2,5 til 3 milliarder svenske kroner årlig.
De har blant annet finansiert flere forskningsprogrammer og infrastrukturprosjekter knyttet til biomedisin og livsvitenskap. Wallenbergstiftelsene har bl.a. investert i livsvitenskapsinitiativet SciLifeLab (Science for Life Laboratory), som er et nasjonalt senter for molekylær biovitenskap og bioinformatikk og har samarbeid med Karolinska Institutet.
Under konferansen i Hagastaden var Peter Wallenberg selv til stede og delte sine betraktninger om hvorfor og hvordan Wallenbergstiftelsene bidrar inn i svensk forskning og innovasjon.
Innovativt skandinavisk samarbeid
Da konferansen «Navigating the Future of Innovation Districts» skulle oppsummeres understreket Ylva Williams, lederen av Stockholm Science City, at har du sett ett innovasjonsdistrikt, så har du faktisk bare sett ett. Hvert innovasjonsdistrikt må utvikles basert på egne styrker. Det er samtidig inspirerende og nyttig å dele erfaringer med andre, og vi ser at det bygges innovative nettverk mellom innovasjonsdistrikter internasjonalt.
Utviklingen av Hagastaden og Stockholm Science City startet noen år før Oslo Science City ble etablert som Norges første innovasjonsdistrikt, og gir svært nyttig innsikt og læring i vårt arbeid her i Oslo. Vi får bekreftet at Oslo Science City med Nordens største og snart mest moderne sykehus, Universitetet i Oslo og Norges klart ledende medisinske forskningsmiljøer, SINTEF, dynamiske oppstartsmiljøer og store investeringer i ny forskningsinfrastruktur, har alt som skal til for å bli et internasjonalt ledende innovasjonsdistrikt. Vi ser også at samarbeidet med Stockholm Science City og Innovation District Copenhagen er med å sette Norden tydelig på kartet internasjonalt, noe som er viktig for å tiltrekke oss både talenter og kapital.
De nordiske landene har sterke posisjoner innenfor Livsvitenskap, og Norden er Europas mest innovative region. Når vi nå er godt i gang med å realisere ambisjonene for Oslo Science City som Norges første innovasjonsdistrikt, så bidrar det både til bedre helsetjenester, nye medisiner og behandlingsmetoder, og til utvikling av morgendagens kunnskapsbaserte arbeidsplasser. Det er bra for Oslo og viktig for Norge!