Oslo by vil lede an i arbeidet med å bygge en sterk helsenæring i Norge, med Oslo Science City som et kraftsenter for forskning, innovasjon og næringsutvikling.
I 2021 omsatte den norske helsenæringen for 65 milliarder kroner. Rundt 22 milliarder av dette var eksportinntekter. En analyse fra Boston Consulting Group som ble lagt frem på Oslo Science City Arena-konferansen Norway Life Science tidligere i år anslår imidlertid at en bred og vellykket satsing på norsk helsenæring kan ha potensial til å tredoble eksportverdien fra næringen i løpet av en tiårsperiode.
Oslos byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North, mener at byen har et svært godt utgangspunkt for å ta en nøkkelrolle i en slik satsing på å bygge en internasjonalt slagkraftig helsenæring.
— Blant annet foregår to tredeler av all helseforskning i Norge her, i innovasjonsdistriktet Oslo Science City. Nå skal vi samle alle gode krefter i Oslo for å sørge for at enda mer av denne forskningen tas i bruk for å utvikle nye medisiner, behandlinger og produkter, sier Leirvik North.
Grønne arbeidsplasser og bedre helsetjeneste
I juni ble det klart at helsenæringen blir den fjerde nasjonale eksportfremmesatsingen under eksportreformen «Hele Norge eksporterer». Målet er økt verdiskaping og flere kunnskapsarbeidsplasser som kan bidra til å nå målet om å øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030. I august presenterte næringsminister Jan Christian Vestre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol et veikart for helsenæringen, med 41 tiltak og 12 innsatsområder innrettet mot den delen av næringslivet som utvikler legemidler, medisinsk utstyr og digitale verktøy.
En viktig forutsetning for å lykkes med å nå målene som er satt, er å skape en sterk verdikjede for helse og livsvitenskap, hele veien fra forskning og utvikling til produksjon og salg. Derfor inviterte Oslo kommune nylig til en workshop med representanter fra forskning, næringsliv, helsetjeneste, finans, oppstartsmiljøer, virkemiddelapparatet, politikk og offentlig sektor. Her diskuterte deltakerne, på tvers av fagfelt og sektorer, hvilke tiltak og virkemidler som kan bidra til å forløse potensialet for helseindustri i Osloregionen.
– Jeg vil takke alle som deltok og bidro med nye ideer og løsninger. De er med på en satsing som både skal skape nye grønne arbeidsplasser og bidra til en bedre og mer effektiv helsetjeneste som er rustet for fremtidens utfordringer, understreker Anita Leirvik North.
Store investeringer i Oslo
Oslo kommunes campusstrategi har som ambisjon å videreutvikle Oslo til en ledende og attraktiv kunnskapsby og næringsregion i Europa. Administrerende direktør i Oslo Science City, Christine Wergeland Sørbye, mener at helsenæringen bør ha en sentral plass i denne ambisjonen, siden denne næringen både er svært forskningsintensiv, har en høy andel oppstartsbedrifter og henter mye kapital fra investorer.
Flere titalls milliarder kroner skal investeres i bygg og infrastruktur for helse og livsvitenskap i Oslo Science City-området i tiden som kommer, blant annet i Nye Rikshospitalet, Livsvitenskapsbygget og Oslo Cancer Cluster Innovation Park. Wergeland Sørbye påpeker at disse investeringene gir en unik mulighet for å bygge helsenæring i Oslo.
– I Oslo Science City har vi allerede internasjonalt ledende forsknings- og innovasjonsmiljøer, et svært vitalt oppstartsmiljø og tett samarbeid med noen av verdens fremste legemiddelselskaper. Nå bygger vi også svært avanserte forskningsfasiliteter som gir nye muligheter. Vi er klare til å være med på å utvikle en internasjonalt ledende helsenæring her i Oslo, sier Wergeland Sørbye.