Administrerende direktør ved Oslo Science City sammen med Torgeir Micaelsen, statssekretær i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Oslo i front for grønn og digital energiomstilling

Overgangen til et fornybart, digitalt og desentralisert energisystem krever nye løsninger. Et elektrisk publikum fylte Georg Sverdrups hus for å diskutere nettopp dette på konferansen The Future of Energy is Green and Digital 2025, den 9. januar.

Publisert: 29. januar 2025

Norge har i godt over 100 år vært en viktig energinasjon i Europa. Vannkraften bygget opp industrien og skapte sterke lokalsamfunn. Det økende strømbehovet de neste årene krever at vi videreutvikler denne posisjonen i en grønn og digital retning.

I dag står vi foran en ny energivirkelighet som er fornybar, digital og desentralisert, og i denne omstillingen er teknologi og innovasjon avgjørende for å lykkes.

– Når fremtidens samfunn ser tilbake på det 21. århundre, spår jeg at det grønne strømnettet blir kåret til århundrets ingeniørbragd, fortalte Simon Clark, seniorforsker i SINTEF industri, under årets Oslo Science City Arena-konferanse «The Future of Energy is Green and Digital».

Simon Clark, seniorforsker i SINTEF industri

For andre året på rad samlet arrangementet ledende forskere, beslutningstakere og næringsliv for å diskutere hvordan grønn omstilling kan støttes av den digitale utviklingen. Konferansen arrangeres av Universitetet i Oslo (UiO) i samarbeid med medlemmene i Oslo Science City.

Les også: Se våre kommende arrangementer

Høyt på agendaen

– I 2030 vil norske datasentere kreve fire ganger mer energi enn de gjør i dag, og i 2040 vil de kreve åtte ganger mer, fortalte Torgeir Micaelsen, statssekretær i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Han fortalte at temaet er høyt på regjeringens agenda, både den globale og nasjonale. Micaelsen påpekte behovet for en ny organisering fremover, for å sikre en rettferdig og inkluderende omstilling.

Han fortalte også at regjeringen jobber med en ny datasenterstrategi for å håndtere det økende energibehovet fra digitalisering og kunstig intelligens. Blant annet pekte han på at overskuddsvarmen som ellers går til spille, kan brukes til andre formål.

Torgeir Micaelsen, statssekretær i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, løftet frem Oslos ambisiøse mål om 95 % kutt i klimagassutslipp innen 2030. Dette krever lokal energiproduksjon, smartere energibruk og investeringer i banebrytende verktøy for energiplanlegging, som de nå er i gang med å utvikle.

Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune.

Les også: – Fremtidens energisystem er radikalt annerledes

Energiomstillingen krever investering

– Vi må tette innovasjonsgapet mellom Europa og Kina, sa Rosalinde van Der Vlies, Clean Planet Director i EU. Hun fortalte hvordan EU investerer i grønn teknologi gjennom blant annet Horisont Europa-programmet. Van Der Vlies roste også Oslo for innsatsen mot å bli en klimanøytral by.

Å bygge dette grønne og bærekraftige energisystemet er en av vår tids store forretningsmuligheter. Samtidig er det en essensiell del av å hjelpe verden med å nå våre klimamål. Norge ble en energinasjon ved å utvikle industrier i nærhet til våre naturressurser. I fremtidens energisystem er kunnskap vår viktigste ressurs.

Morten Dæhlen, senterleder for dScience ved UiO, utfordret regjeringen til å ta en mer aktiv rolle. Han understreket at Norge må investere mer i kunnskap om ny teknologi for å sikre en bærekraftig omstilling.

– Vi trenger denne typen investeringer som ikke er lønnsomme fra et kommersielt synspunkt, men fra et samfunnsmessig synspunkt, sa Dæhlen under paneldiskusjonen med statssekretæren.

We need this kind of investment that is not profitable from a commercial point of view, but from a societal point of view.

Morten Dæhlen, senterleder for dScience ved UiO

Fornybar energi kan gi effektivitetsgevinster på opptil 60 % sammenlignet med fossile energikilder, og det vokser mer enn noen annen energikilde.

– Nesten all energiinvestering i dag går til fornybar energi, fordi disse teknologiene nå også er kostnadseffektive, forklarte Henrik Sætness, konserndirektør i Statkraft. Han understreket også behovet for politisk støtte for å sikre en raskere overgang og for å avkarbonisere flere sektorer.

– Energiomstillingen kan ikke stoppes, men den kan forsinkes uten politisk vilje, sa Sætness.

Henrik Sætness, konserndirektør i Statkraft

Inspirerende forskning og utvikling

Gjennom korte pitcher og paneldebatter delte forskere, startups og selskaper sine løsninger for et bærekraftig energisystem.

Blant annet fortalte Kristin Bergum, forsker ved UiO, om deres forskningsprosjekt på tandem-solceller. De forsker på nye materialer som kan øke solcelles effektivitet betydelig.

– Hvis vi kan legge på et ekstra lag, kan vi teoretisk sett øke effektiviteten med nesten 50 prosent, fortalte Bergum. I praksis betyr det at vi kan produsere like mye strøm på et mindre areal, eller mer strøm på samme areal. Les mer om forskningen her.

Kristin Bergum, forsker ved UiO

En annen som forsker på materialer er Henrik Hovde Sønsteby, forsker ved UiO. Kort forklart: De forsker på hvordan man kan lage nye materialer til datamaskiner som skal brukes til kunstig intelligens, og som bruker mye mindre energi. Spennende? Her kan du lese mer om forskningen.

Spennende løsninger for resirkulering av litium og kritiske metaller ble også diskutert, og hvordan vi kan redusere energibehovet ble også diskutert.

Les også: Rapport viser hvordan forskning på det digitale området bidrar til et mer effektivt grønt skifte

Må samarbeide for å lykkes

– Det grønne og det digitale skiftet henger sammen, og samarbeid på tvers av sektorer er avgjørende, sa Svein Stølen, rektor ved UiO, under sin åpningstale.

Denne omstillingen handler ikke kun om digitalisering. Energi er også sikkerhetspolitikk, samfunns- og næringsutvikling, og markedsforståelse er en viktig del av dette.

– I innovasjonsdistriktet Oslo Science City har vi verdensledende kompetanse innen energi, teknologi og digitalisering. Her jobber over 2200 forskere innen klima, energi og miljø, samt eksperter på maskinlæring og kunstig intelligens, forteller Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i Oslo Science City, og fortsetter:

– Dette tverrfaglige samspillet, i kombinasjon med fremragende kunnskap om samfunnsutvikling, gir et solid grunnlag for å drive frem energiomstillingen.

Takk til SINTEF, Norges Geotekniske Institutt, Handelshøyskolen BI, IFE (Institutt for energiteknikk), Oslo kommune og Universitetet i Oslo for solid samarbeid og for at dere gjør dette mulig.

Med sterke forskningsmiljøer og verdensledende kompetanse står Norge godt rustet til å lede an i den grønne og digitale energiomstillingen. Sammen kan vi bygge et grønt og digitalt energisystem som skaper arbeidsplasser, styrker konkurranseevnen og bidrar til å nå klimamålene.

Les også: Sammen om nye energiløsninger