Det nye veikartet for helsenæring legger grunnlaget for en kraftfull satsing på den norske helsenæringen, mener Christine Wergeland Sørbye fra Oslo Science City og Per Morten Sandset ved Universitetet i Oslo.
På Oslo Science City Arena-konferansen Norway Life Science i februar annonserte næringsminister Jan Christian Vestre at regjeringen ville komme med et veikart for helsenæring. I juni ble det også klart at helsenæring ble valgt som den fjerde prioriterte sektoren i den nasjonale eksportsatsingen «Hele Norge eksporterer».
På onsdag presenterte Vestre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol det ferdige veikartet for helsenæring i lokalene til bioteknologiselskapet Nykode i Forskningsparken. Veikartet identifiserer 12 innsatsområder og 41 tiltak for å styrke den norske helsenæringen.
– Dette veikartet gir et sterkt signal til næringsliv og forskningsmiljøer om at vi står samlet om en kraftfull satsing på å bygge og styrke helsenæringen i Norge. Det gjør det attraktivt å investere i norsk helsenæring, sier administrerende direktør i Oslo Science City, Christine Wergeland Sørbye.
Internasjonalt ledende fagmiljøer
De tolv innsatsområdene som regjeringen fremhever i veikartet, er:
Wergeland Sørbye understreker at et helt nødvendig grunnlag for en internasjonalt konkurransedyktig helsenæring er verdensledende forskningsmiljøer som flytter kunnskapsfronten fremover. Her vil forskningsmiljøene i Oslo Science City-området spille en nøkkelrolle.
– 70 prosent av all medisinsk forskning i Norge foregår i Oslo Science City, særlig ved Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus, SINTEF, Oslo Cancer Cluster og i Forskningsparken. Her har vi en rekke internasjonalt ledende fagmiljøer, blant annet innen felter som molekylærbiologi, kreftforskning og immunologi, utdyper hun.
UiO ser frem til å bidra
Viserektor Per Morten Sandset ved Universitetet i Oslo sier at universitetet ser frem til å være med på å innfri de høye ambisjonene for veikartet, både gjennom grunnforskning og innovasjonsarbeid.
– Vi har både unik fagkompetanse i forskningsmiljøene våre og tilgang på avansert forskningsinfrastruktur som er nødvendig for å forske på internasjonalt toppnivå. Det er verd å merke seg at lanseringen av veikartet skjedde hos Nykode, som er et svært suksessrikt selskap med røtter i helseforskningen ved universitetet og universitetssykehuset, sier han.
Sandset peker på byggingen av det nye Livsvitenskapsbygget som et viktig løft for helseforskningen i Norge. Bygget blir et av Europas mest avanserte forskningsbygg, og vil være et samlingspunkt for samarbeid mellom forskere og forskningsbasert næringsliv. Han fremhever også det stadig tettere samarbeidet mellom forskere innen helse og data- og beregningsvitenskap som en viktig utvikling. Dette samarbeidet blir ikke minst viktig for veikartets innsatsområde knyttet til tilgang til og bruk av data.
– Universitetet har allerede tatt viktige grep for å videreutvikle strukturene for kommersialisering og for å sørge for at mer av den fremragende forskningen blir tatt i bruk, blant annet gjennom etableringen av Veksthuset for verdiskaping. Dette gjør oss svært godt rustet til å bidra i den nasjonale satsingen på helsenæring, sier Per Morten Sandset.