Foto: Katrine Vetlesen / Oslo Science Science City

Innovative offentlige anskaffelser

Hvordan kan vi bruke innovative anskaffelser til å fremme bærekraft, teknologiutvikling og sikre positive ringvirkninger?

Publisert: 24. september 2024

Den 26. august inviterte Oslo Science City, i samarbeid med Oslo Universitetssykehus, Helse Sør-Øst og Universitetet i Oslo, til et strategisk rundebordsmøte med fokus på hvordan innovative anskaffelser kan fremme bærekraft, teknologiutvikling og skape positive ringvirkninger i forbindelse med utbyggingen av det nye Rikshospitalet og Aker sykehus. Målet var å utforske mulighetene innen anskaffelsesregelverket og avdekke hvordan dette kan stimulere til utvikling av innovative løsninger og styrke lokale økosystemer.

Det er klare politiske forventninger om at man i store prosjekter som byggingen av nye Rikshospitalet og nye Aker bruker mulighetene som ligger i anskaffelsesregelverket. Hovedbudskapet er at handlingsrommet er stort.

På rundebordet deltok ledende representanter fra blant annet Helse Sør-Øst RHF, Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo kommune. Tilstede var også nøkkelpersoner fra Handelshøyskolen BI, Health2B Norway, NHO - Næringslivets Hovedorganisasjon og SINTEF, samt innkjøpseksperter fra LUP - Leverandørutviklingsprogrammet og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.

Vi fikk gode innlegg og diskusjoner fra blant annet OUS-direktør Bjørn-Atle Bjørnbeth, Helse Sør-Østs administrerende direktør Terje Rootwelt, Sintefs konserndirektør Morten Dalsmo, samt kommunaldirektør i byrådsavdeling for helse Svein Lyngroth, Jan-Olav Høgetveit fra OUS og Rune Simensen fra Helse Sør-Øst. 

Nicke Svanvik, tidligere innovasjonsdirektør ved Karolinska Universitetssjukhuset, delte sine erfaringer fra innovative innkjøp og partnerskap mellom sykehus og industrien. Svanviks refleksjoner ga verdifulle innspill om mulighetene for å skape gjensidig nytte gjennom offentlig-privat samarbeid.

Alle deltakerne ser frem mot et fortsatt godt strategisk samarbeid om disse viktige temaene i tiden fremover og diskusjoner om videre prosess er godt i gang.