Helsebyråd og næringsbyråd på besøk i Oslo Science City

Oslo Science City hadde nylig gleden av å ønske byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North (H), og byråd for helse, Saliba Andreas Korkunc (H), velkommen til innovasjonsdistriktet. Besøket ga en unik mulighet til å vise frem hvordan området bidrar til å styrke Oslo som en ledende kunnskaps- og innovasjonsby.

Publisert: 20. november 2024

Byrådene fikk presentert hvordan Oslo Science City kobler forskning, næringsliv og offentlig sektor for å utvikle morgendagens løsninger innen helse og livsvitenskap. Innovasjonsdistriktet er en viktig arena for samarbeid, med 300 oppstartsbedrifter, 8000 forskere og 40 000 studenter.

Oslo Science City ble etablert som Norges første innovasjonsdistrikt i 2019, som en viktig del av arbeidet med å realisere Oslo kommunes campusstrategi. Kommunen er én av de 16 medlemsorganisasjonene som utgjør innovasjonsdistriktet, sammen med blant andre Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus, SINTEF, Handelshøyskolen BI, Oslo Cancer Cluster, Forskningsparken og Norsk regnesentral, som også deltok i møtet.

Fremragende forskning og samarbeid med næringslivet

Byrådene fikk blant annet innblikk i fremragende forskning innen demens, hvor professor Ole Andreassen fortalte hvordan kunstig intelligens og digitalisering spiller en avgjørende rolle i utviklingen av fremtidens pasientbehandling. Klinikkdirektør Jan Olav Høgetveit ved Oslo universitetssykehus, delte innsikt i hvordan digitalisering og tverrfaglig samarbeid kan forme fremtidens pasientbehandling.

Videre løftet forskere, næringslivsledere og representanter fra kunnskapsmiljøene frem hvordan samarbeid mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor bidrar til å omsette forskning til konkrete løsninger. Et eksempel er satsingen til Thermo Fisher Scientific, som investerer over 800 millioner kroner i utvidet produksjons- og forskningskapasitet i Oslo og Lillestrøm. Geir Hetland, CFO i Thermo Fisher, trakk frem de sterke kunnskapsmiljøene rundt sykehuset og universitetet som avgjørende for selskapets investeringer i Norge.

Et kraftsenter for helse og livsvitenskap

Oslo Science City samler sentrale aktører langs hele verdikjeden for helsenæring, og er svært godt posisjonert for å ta en viktig rolle i satsingen på helsenæring i Norge. Om lag 70% av all medisinsk forskning foregår i Oslo Science City, særlig i aksen mellom Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo, og innovasjonsdistriktet et kraftsenter for forskning på nye medisiner, diagnostikk, vaksiner og behandlingsformer. Disse aktivitetene kobles tett med sterke miljøer innen digitalisering, kunstig intelligens og beregningsvitenskap, og legger grunnlaget for en fremtidsrettet og eksportrettet helsenæring.

Hanne Flinstad Harbo, dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, fremhevet samarbeidet mellom Oslo kommune og universitetet om forskning og utdanning i kommunehelsetjenesten som et eksempel på hvordan Oslo Science City styrker både helsetjenester og helseforskning i Norge.

Et økosystem for forskningsbasert innovasjon

Kunnskap og innovasjon på tvers av fagdisipliner, sektorer og landegrenser er avgjørende for å møte utfordringene som Oslo, Norge og Europa står overfor. EU-kommisjonens rapport «The Future of European Competitiveness» – ofte referert til som Draghi-rapporten – fremhever behovet for fremragende forskning, mer effektive mekanismer for å ta kunnskap i bruk og økt tilgang til risikokapital. Disse elementene er essensielle for å sikre bærekraftig vekst og konkurransekraft.

Under besøket fikk byrådene en innføring i hvordan Oslo Science City fungerer som en dynamisk plattform for samarbeid mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor. Idar Kreutzer, områdedirektør i NHO og leder av områdegruppen i Oslo Science City, fremhevet hvordan distriktets unike kombinasjon av forskningsmiljøer, næringsliv og infrastruktur legger et godt grunnlag for å tiltrekke internasjonale talenter og risikokapital.

- Arbeidet med å skape et reelt økosystem for forskningsbasert innovasjon gjennom Oslo Science City vil sette oss i fordelaktig posisjon, oppsummerte Svein Stølen, rektor på UiO og styreleder i Oslo Science City

Gjennom tett samarbeid med relevante aktører i privat og offentlig sektor, videreutvikles området som et internasjonalt ledende innovasjonsdistrikt, setter Oslo på kartet som en internasjonal innovasjons- og kunnskapsby.