Kvanteteknologi vil kunne revolusjonere samfunnet, og potensialet er enormt. Oslo Science City, NHO, UiO, SINTEF og Danmarks ambassade samlet ledende aktører for å drøfte hvordan Norge og Norden best kan samarbeide for å ta ledelsen i det globale kvantekappløpet.
Publisert: 20. november 2024
Visste du at kvantesensorer kan måle endringer i jordas rotasjon når løvet faller av trærne om høsten? Dette er teknologi på sitt mektigste – og kvanteteknologi har et enormt potensial for både forskning og næringsliv, men krever en langsiktig, målrettet innsats for å bygge opp et solid økosystem.
Torsdag 7. november samlet Oslo Science City, i samarbeid med NHO, Universitetet i Oslo, SINTEF og Danmarks ambassade, et bredt spekter av aktører fra akademia, næringsliv og myndigheter for å diskutere fremtiden for kvanteteknologi i Norge og Norden.
– Kvanteteknologi kan anses som en “blueprint of nature” – vår dypeste forståelse av naturen. Klarer vi å høste kraften i denne teknologien, åpner det utallige anvendelsesområder som totalt vil endre samfunnet, forteller Jan W. Thomsen, COO i Novo Nordisk Foundations kvanteprogram.
Les også: Kongelig besøk satte kvanteteknologi på dagsordenen.
Norge ser til Danmark
Under arrangementet ble det enda tydeligere at samarbeid over landegrenser og sektorer er nøkkelen til suksess.
– Gjennom felles innsats kan Norden stå sterkere, og det er det behov for i en stadig mer utfordrende geopolitisk situasjon, sier Louise Bang Jespersen, Danmarks ambassadør til Norge.
Lene B. Oddershede, senior visepresident i Novo Nordisk Foundation sammenligner utviklingen av kvanteteknologien med Apollo-programmets månelanding.
– Å sette en mann på månen klarer man ikke alene. Det krever et stort, strategisk samarbeid, forklarer hun.
Danmark la frem sin strategi for kvanteteknologi i juni i fjor. Den gir forskere, talenter, industri og myndigheter et mål, og tydeliggjør hvor det bør investeres.
– Virksomhetene må ha en appetitt på teknologien. De må vite når den er relevant for egen virksomhet og når man må komme om bord, forteller Oddershede.
Økosystemet rundt kvanteteknologi i Danmark, med blant annet flere forskningssentere, tiltrekker nå virksomheter fra hele verden. Blant annet har både Microsoft og IBM etablert egne forskningsenheter.
Les også: Tettere samarbeid mellom de skandinaviske landene.
Behov for en norsk kvantestrategi
Forskning- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel inspireres av danske og svenske modeller.
– Vi er for svake hver for oss på et felt som krever så store investeringer ikke minst til infrastruktur og til forskningen. Vi har allerede samarbeid i Norden, nå må vi få til et samarbeid på alle nivåer, der myndigheter, forskningsrådene og næringslivet alle deltar, fortalte han til Khrono, den norske nettavisen for høyere utdanning og forskning.
En rekke ledende forskere og fagpersoner, inkludert Marianne Etzelmüller Bathen, forsker ved Fysisk institutt, og Bjørn Jamtveit, prodekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, begge fra Universitetet i Oslo, Trond Runar Hagen, konserndirektør i SINTEF Digital, og Kenneth Ruud, administrerende direktør ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), presenterte status for arbeidet med kvanteteknologi i Norge.
– Uten sterk og langsiktig satsing på grunnforskning vil vi ikke klare å utvikle spennende og nyttige applikasjoner der vi tar kunnskapen i bruk. Dette gjelder egentlig alle felt, og er et viktig budskap fra oss i akademia til næringslivet og politikere, sier Etzelmüller Bathen.
Norge har ekspertise på områder som kan utfylle de nordiske partnerne, blant annet innen kvantesensorer, og flere påpekte at et robust nordisk samarbeid er avgjørende for å konkurrere med større økonomier i Europa og internasjonalt. For å sikre videre utvikling er det også et behov for en kvantestrategi som samler de norske kreftene.
– Vi ønsker at mer av den fremragende forskningen vi gjør på Universitetet i Oslo, som kan legge grunnlag for ny teknologi, blir tatt i bruk og at den blir tatt i bruk hurtigst mulig. Da er vi i mange tilfeller avhengig av å samarbeide med verden rundt universitetet. Spesielt instituttsektor og næringsliv. Oslo Science City er en slik plattform hvor universitetsforskere og forskere som arbeider med teknologi og mer anvendte problemstillinger møtes, forklarer Jamtveit.
Han mener at hyppige møter mellom aktørene langs hele forskningssystemet vårt er den beste strategien for at vår beste kunnskap utvikles til å bli vår beste teknologi.
– Vi må ha mer sånt samarbeid, og vi må gjøre det så lite byråkratisk som mulig. Vi ser at norsk næringslivs investeringer i forskning ligger bak nivået i våre naboland, men de er økende. Det er en økende interesse og vi må greie å lage gode arenaer for kobling mellom privat og offentlige innsats og der har vi absolutt noe å lære av den danske modellen, sa Hoel til Khrono.
Bygger landslaget for kvanteteknologi
– I Norge har vi sterke kunnskapsmiljøer ved blant annet Universitetet i Oslo, MiNaLab, og SINTEF, og dermed alle forutsetninger for å lykkes. Men for å realisere potensialet kreves en tydelig strategi og en robust satsing som kan møte fremtidens teknologiske utfordringer og muligheter, forteller Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i Oslo Science City
Hun understreker betydningen av samhold mellom akademia, næringsliv og myndigheter, samt over landegrensene i Norden.
– Sammen har de nordiske landene mulighet til å ta en ledende posisjon på kvantefeltet og bidra til at denne teknologien kan tas i bruk på en samfunnsnyttig måte i tråd med våre felles verdier. Vi har allerede et solid fundament for dette i Norden, med sterke forskningsmiljøer og betydelige offentlige og private finansieringskilder. Nå skal vi bygge videre på dette og skape en nordisk kvantesuksess, avslutter Wergeland Sørbye.
Fremoverlent næringsliv
Terje Nilsen fra Kongsberg Discovery, Astrid R. Kristoffersen fra DNV og Jesper Gretlund fra Sparow Quantum deltok i panelsamtale der de diskuterte rammebetingelser og faktorer for å lykkes med kvantesatsning.
- Avansert teknologi er kjernen i alt vi produserer. Kvanteteknologi kan revolusjonere en rekke sektorer. Gjennom samarbeid med de fremste kunnskapsmiljøene og utvikling av nordiske partnerskap kan vi øke konkurransekraften og skape nye muligheter, sier Terje Nilsen, som er direktør for disruptive teknologier i Kongsberg Discovery.
Hver for seg er paneldeltakerne godt i gang med prosjekter der kvanteteknologi spiller en rolle. Samtidig uttrykker panelet et felles ønske om en overordnet kvantestrategi for å sette kraft bak utviklingen og la aktørene i verdikjeden arbeide i samme retning.
Oslo Science City samler mange av de sentrale kunnskapsmiljøene og aktørene innenfor kvanteteknologiområdet og vil bidra til å skape sterke landslag.
Med en nasjonal kvantestrategi og et sterkt nordisk samarbeid, kan vi stå rustet for å utnytte kvanteteknologiens enorme potensial både innenfor offentlige tjenester, nasjonal sikkerhet og ikke minst styrke næringslivets konkurransekraft
Les også: Dette er Oslo Science City, Norges første innovasjonsdistrikt og Kongelig besøk satte kvanteteknologi på dagsorden