Fem millioner til demokratidugnad

Sparebankstiftelsens milliontildeling til UiO:Demokrati skal styrke satsingen på offentlig demokratidebatt og samspill med andre deler av samfunnet.

I mars lanserte Universitetet i Oslo sin største tverrfaglige satsing på demokratiforskning, under navnet UiO:Demokrati. Denne satsingen er også en viktig del av Oslos Science Citys prioritering av demokrati og inkludering som ett av fire faglige gravitasjonsområder.

I forbindelse med lanseringen av satsingen inviterte direktør for UiO:Demokrati, professor Tore Rem, til en demokratidugnad på tvers av sektorer.

– Det å forstå og styrke demokratiet er en så stor og kompleks oppgave at vi forskere ikke kan gjøre det alene. Her må vi komme sammen med andre deler av samfunnet – som frivilligheten, skolene, det offentlige og næringslivet – for å forstå i dybden hvordan demokratiet leves ut og hvilke utfordringer det har, utdyper Rem.

Fem millioner til formidling og debatt
Nå har denne dugnaden fått en flyvende start: Sparebankstiftelsen har tildelt UiO:Demokrati mer enn fem millioner kroner over fem år til initiativet «Demokrati i praksis».

Pengene skal brukes til å drive formidling og debattskapende arbeid opp mot sivilsamfunn, skole, myndigheter og den bredere offentligheten. Et viktig mål er å styrke den reelle deltakelsen i det norske demokratiet.

– Et bærekraftig samfunn må også være sosialt bærekraftig. Derfor er demokrati og inkludering et faglig gravitasjonsfelt i Oslo Science City. Denne tildelingen gir oss muligheten til å styrke satsingen på den brede demokratidugnaden som UiO:Demokrati har invitert til, sier Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i Oslo Science City.

Tverrfaglig styrke
Det er ingen grunn til å svartmale beskrivelsene av demokratiets tilstand i Norge i dag, mener Tore Rem. Likevel finnes det utfordringer også her i landet, blant annet knyttet til deltakelse og representasjon. I tillegg stiller raske teknologiske endringer og kriser som klima- og naturkrisen store krav til det demokratiske systemets evne til å tilpasse seg og håndtere komplekse situasjoner.

– Internasjonalt viser store undersøkelser at demokratiet utfordres av autokratiske tendenser. Demokratier kan eroderes innenfra, det er en viktig og farlig tendens vi har sett i flere land, påpeker han.

Han fremhever tverrfagligheten som en grunnleggende og viktig del av UiO:Demokrati. Potensialet for forskningen blir langt større når man kan trekke på kunnskap, teorier og perspektiver fra flere ulike fagfelter, mener Rem:

– Vi forskere blir fattigere hvis vi nærmer oss disse spørsmålene kun fra vårt eget faglige utkikkspunkt, og dårligere rustet til å forstå mulighetene og utfordringene vi står overfor.

Stor interesse
UiO:Demokrati har allerede gjennomført den første tildelingen av forskningsmidler til fire tverrfaglige forskningsgrupper som skal undersøke ulike spørsmål knyttet til demokratiets rolle og tilstand. Fra høsten vil de også arrangere jevnlige rundebordskonferanser og åpne debattmøter.

I tillegg skal satsingen, i samarbeid med Oslo Science City, avholde en årlig demokratikonferanse hvor forskere, studenter og samarbeidspartnere skal diskutere sentrale problemstillinger knyttet til demokrati med politikere og beslutningstakere.

Tore Rem forteller at UiO:Demokrati allerede har opplevd en overveldende interesse for mulighetene for samarbeid fra ulike deler av samfunnet. Et viktig mål for dette samarbeidet er at den forskningsbaserte kunnskapen om demokratiets stilling og utfordringer blir gjort tilgjengelig og tas i bruk i praksis.

– Målet vårt er å bidra til at det norske demokratiet blir mer robust. Et første steg på veien dit er en bevisstgjøring om at demokratiets utvikling krever noe av oss alle, avslutter han.