Campus Radiumhospitalet: Nå realiseres ambisjonene

Oslo Science Hub vil tilføre Campus Radiumhospitalet en høyst etterlengtet utvidelse av areal med kontorplasser, laboratorier, biobank og forskerhotell, spesielt tilpasset internasjonale og nasjonale aktører innen kreftforskning- og utvikling. I tillegg vil Oslo Science Hub bidra til å gjøre campus om til en hyggelig mikrobydel. Dette er et viktig bidrag til utviklingen av helsenæringen i Norge og til å realisere de høye ambisjonene for helse- og livsvitenskap i Oslo Science City. Dette er bra for Oslo og viktig i Norge!

Publisert: 14. august 2024

- Vår visjon er å skape et vitalt og inkluderende miljø hvor forskerne, gründerne og bedriftene ved hele Campus Radiumhospitalet kan møtes og samarbeide for å bidra til å utvikle bedre kreftbehandling, sier Thomas London, administrerende direktør i Oslo Science Hub.

Det er særlig internasjonal legemiddelindustri London og samarbeidspartner og primus motor bak Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, Jónas Einarsson, administrerende direktør i Radforsk, ønsker å få inn i Oslo Science Hub.

- De siste årene har vi hatt toppledelsen i Astra Zeneca og i Bayer på besøk. De blir forbløffet over hva som er bygget opp her av infrastruktur og kompetanse innen onkologi. Vi har noe unikt som tilsvarende aktører ønsker å ta del i, samtidig som vi trenger å få internasjonal legemiddelindustri hit. De er en delvis missing link i økosystemet vårt, sier Einarsson.

Han viser til statistikk som er tydelig på at Norge har den svakeste legemiddelindustrien i Norden, og sysselsetter kun 3.500 mennesker sammenlignet med Danmarks 35.000. Danmark har i tillegg Europas mest lønnsomme bedrift i Novo Nordisk, med en markedsverdi på 560 milliarder dollar i 2024. Til sammenligning er Equinor sin markedsverdi som Norges mest verdifulle selskap på 80 milliarder dollar.

- Danskene satser tungt på å bygge sitt «Kendall Square» nå i København. Da er det viktig at vi her på «bjerget» kan hevde oss med noe tilsvarende, sier Einarsson.

Mikrobydel med torg og kafeer

I en verden der kreft tar livet av nesten 10 millioner mennesker årlig og nye 20 millioner mennesker blir diagnostisert med kreft hvert år, så er behovet for ny behandling prekært.

-Å utvikle kreftbehandling som kan bidra til at enda flere blir friske av kreft er kjempeviktig, og det vi gjør her innen forskning og utvikling vil ha en global innvirkning. Men, like viktig er innvirkningen vi kan ha på kreftpasientene her lokalt, sier London.

Når Oslo Science Hub åpner dørene i 2030 vil Campus Radiumhospitalet bli omgjort til en mikrobydel bestående av torg, nærbutikker, kaféer og restauranter for kreftpasienter, ansatte og beboere i nærområdet.

-Våre dyktige arkitekter og konsulenter har utarbeidet et konsept med bygulvsutvikling og torgetablering, som kobler Campus Radiumhospitalet sammen og gir et mer inviterende og inkluderende område med fellesskapsfunksjoner. Det finnes ikke et slikt tilbud i nærområdet, og jeg håper dette kan bidra til at kreftpasientene får en litt bedre behandlingshverdag med mulighet for et pusterom i hyggelige omgivelser, sier London.

Oslo Science Hub forventes å tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet og bidra til å styrke Norges posisjon som en global leder innen kreftforskning og innovasjon. Målet er å tiltrekke seg internasjonale selskaper, noe som vil skape nye arbeidsplasser og stimulere økonomisk vekst i Oslo.

Fakta:

Oslo Science Hub

  • Planlagt ferdigstillelse: 2030
  • Brutto areal: 40.000 kvm
  • Potensielt opp til 2000 arbeidsplasser
  • State- of – the art laboratorier, kompletterende sykehusfunksjoner, biobank og kontorer
  • Miks av leietakere lik Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark: Offentlige og private aktører innen onkologi og bioteknologi, særlig internasjonal legemiddelindustri
  • Åpne områder for publikum i form av butikker, restauranter, kafeer og takterrasser

Fakta:

Campus Radiumhospitalet

  • Et av Europas største campus for kreftforskning og behandling
  • Består av nye Radiumhospitalet, som åpner september 2024, Institutt for kreftforskning og Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark og inkubator (OCCI)
  • Total bygningsmasse på 105.000 kvm
  • Omtrent 3500 mennesker jobber på campus i ulike virksomheter, samtidig som Ullern videregående skole, som er integrert i OCCI, har 970 elever
  • OCCI utvides med 12.000 kvm som skal stå ferdig i 2025, der skal blant annet Thermo Fisher Scientific inn med flere forskningsavdelinger, Aktiv mot kreft og deler av selskapene i Oslo Cancer Cluster Inkubator
  • Miks av offentlige og private institusjoner som samarbeider på tvers
  • Ullern videregående skole har tilbud om et skolefaglig samarbeid med de andre virksomhetene på campus, som innebærer utplasseringer og mentorordninger
  • Oslo Cancer Cluster Inkubator med 16 oppstartsselskaper
  • Del av Oslo Science City, som er Norges første innovasjonsdistrikt og en viktig del av Oslo kommune sin satsing på kunnskapsbyen Oslo