Som en oppfølging av Norway Life Science 2024 – konferansen inviterte Oslo Science City nylig, i samarbeid med Universitetet i Oslo og LMI, relevante partnere til et høynivå rundebordsmøte om tilgang til og økt bruk av helsedata. Møtet ble arrangert for å sette søkelys på potensialet som ligger i sekundærbruk av helsedata, og hvordan dette kan styrke både forskning og helsenæringen i Norge.
Publisert: 24. september 2024
Benjamin Sarda fra World Economic Forum innledet på rundebordet, og uttrykte et sterkt ønske å samarbeide med aktørene i Oslo Science City om dette viktige temaet. Møtet bidro til engasjerende diskusjoner, og deltakerne var enige om behovet for videre oppfølging og handling for å utnytte potensialet i norsk helsedata.
Under Norway Life Science-konferansen tidligere i år presenterte BCG rapporten «Establishing Norway as a Health Data Leader - What Will It Take?», bestilt av Oslo Science City. Rapporten skisserte fem konkrete tiltak for bedre utnyttelse av helsedata, blant annet fokusert bruk av data, styrket samarbeid mellom aktører og forpliktende investeringer. For at Norge skal ta en ledende posisjon innen helsedata, er det avgjørende at myndigheter, akademia og næringsliv samarbeider om prioriterte initiativer.
Både regjeringens veikart for helsenæring og den nevnte BCG-rapporten peker på bruk av helsedata som et viktig utviklingsområde for Norge fremover. Effektiv bruk av helsedata spiller en avgjørende rolle i å fremme ny forskning, innovasjon og utvikling av helserelaterte produkter og tjenester.
Rundebordet som ble holdt hos Helse Sør-Øst 4.september var et viktig skritt i denne retningen, og samlet forskere, og relevante aktører fra universitetet, sykehuset, næringsliv og offentlige myndigheter. Blant deltakerne var representanter fra Helse Sør-Øst, Oslo Universitetssykehus (OUS), Universitetet i Oslo (UiO), Folkehelseinstituttet (FHI), Norges forskningsråd, SINTEF, LMI, samt andre strategisk viktige samarbeidspartnere både fra akademia og legemiddelindustrien. Til stede på rundebordet var også departementsråd fra Helse- og omsorgsdepartementet samt ekspedisjonssjef Siri Halvorsen fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Per Morten Sandset, viserektor for forskning og innovasjon UiO, innledet på rundebordet, etterfulgt av gode diskusjoner og innlegg fra blant andre Camilla Stoltenberg, Bjørn-Atle Bjørnbeth, Terje Rootwelt og Guro Rørtveit, samt flere andre strategisk viktige partnere for Oslo Science City.
Les mer om BCG-rapporten fra vår tidligere sak: Fem tiltak for å bruke helsedata til å styrke forskning og helsenæring